276 Megtekintés 15 Perc

Hogy a bőr ne hűljön rám!

Csintalan András

Csintalan András
Hogy a bőr ne hűljön rám!
Ünnepel Kak, Gesztely – (b)irodalmi menhely.
2022.május 26-28.

Garay János, a szekszárdi Garay Élménypincészetben látta vendégül Tompa Mihályt. Borozgattak és borzongtak egymás viccelődéseitől. Az ötödik pohár bikavér kortyolgatása közben Garay így szólt:
– Mondd csak Rém Elek!
– Mondd te Háry!
– Rímelhetek?
– Nos, János, nem hárítom el a választ; Nosza! Ilyenkor ez általános.
– A szekszárdi bikavér, orvosságtól többet ér. Aki issza hótig él.
– Hát ezt nem a példaképed Vörösmarty írta. Vörösnek vörös, de nem martinis, nem is a tiéd. Ez egy példa, kép, amit imád a pórnép.
– Nem én írtam, de kezdetnek nem rossz egy Bodnártól…
Sokáig mulatoztak, beszélgettek a megalakult új Országgyűlésről, a nemzet régi sérelmeiről, széthullásáról, sorsáról. Komollyá vált a hangulat – ahogyan az szokott lenni –, magyaroknak mit kell tenni az országban, a világban. Nézték, ahogy elindul a drága nedűvel megrakott, Garay logós kamion Hernádkakra. Másnap korán – mikor még lisztet hallgatnak a szekszárdi pékek, – felpattantak villámgyors lovaikra, melyekben GPS és hihetetlen sebesség volt beépítve. – Jézus segélj! Gyí! – Budapest felé vették az irányt. A Széchenyi lánchíd fölött gyeplőjüket rövidebbre húzták, úsztak a légben. Aggódva állapították meg, hogy 220-at ver Pest és Buda pulzusa. Tompa lekiabált:
– Jön a muszka! Halljátok-e emberek?
De nem azért mondom ezt, hogy féljetek!
Erre 12 autó rohant egymásba az Útinform szerint.
– Az én agyam már elment egyszer, de a tiédnek nem kéne! Mit ijesztgeted őket? – fakadt ki Garay.
– Világ életemben introvertált, visszafogott voltam, szerelemtől szenvedő, szerelmes hős, börtönviselt, 2 fiát gyászoló szerető apa. Mától kinyílok, mint a tubarózsa! Különben meg mondtam, hogy ne féljenek. Az egri Strandfürdő félreeső zöld gyepén monokinis lányok napoztak. Garay rövidre fogta a gyeplőt, aranyszínű csődöre akkorát fingott, hogy a minaret is beleremegett. A lányok ijedten nagyra nyitották szemüket. A két repülő huszár láttán hanyatt-homlok rohantak, majd ugráltak a medencébe, sikongva és kiabálva. A sorozatos csobbanástól vizes lett a lovak lába.
– Köszönöm kedves szívbéli barátom, hogy erre fele hoztál. Nézd, hogy futnak a szép mellű lányok! – szólt
felhevülve Tompa, majd a molettsége miatti utolsónak ezt mondta:
– Öt nap múlva jövünk, lesz majd virágszagolás, danolás meg romantika. Hej, te kicsi szexbomba!
– Törvényes köszvényesként jártam erre utoljára, akkor még nagykabátban fürödtek. – Emlékezett vissza Garay. –
Rossz a szemem, a jó szagú életbe! Így nem ér! Csak képzelem a csípők, mellek ringását, de majd ha jövünk, meggyógyít a mellém fekvés és a hungarikum Egri Bikavér.
Tompa az Eger táblánál valamit mormogott, hogy akkor az tompalátás, majd nagyot nyomott a stopperen.
– Start! Innentől vágta, vár a Spanyolnátha! – Garay János vette a lapot, érzékeny lova turbóra változott, majd hosszan elnyújtva a szavak végét kiáltott:
– Garayyy Ferrariii!
– Most én rímelnék, dalolnék kedves János, ha megengeded:

Gesztely alatt foly’el a Hernád,
Közepében van egy lenge nád,
Hajtogatja a víz folyása,
Kedves az én rózsám szólása.

– 21 perc. Ilyen nincsen! Lassíts Kincsem! Ez pont a földön mért fele. – szólt tompán Tompa a Hernád kanyarulatait látván.
– 21-et futott az aranyló is, fújt kettőt, szívott hármat – jó a szaglója –, és pajkosan lekacsintott a belegrádi deres kancák felé. A sárlás időszakában tudta, hogy van itt keresni valója. A versenylovak nyerítésükkel üdvözölték az egyszerre föléjük szálló két lovat és lovasát. Egyébként itt lesz a „Tompa Pompa” a fesztivál második napján. Pompás lovak bemutatója, Bányász Fúvószenekar, pomponos lányok, tomporos szakácsnék, ingyenes gulyás.
– Tibor háza hol áll? – kérdezte Garay, kinek lova Imperiál, az aranyszőrű pej. – Tibor tábornok a vasok vasának Vassa. Irodalom a Vassban. Vass az irodalomban. Az irodalom jó ízlésének megtestesítője. Vass Tibor – az örök ifjú lovas huszár, a laza gyeplős versek megszállott tintanyalója, kutyák, kacsák, macskák
koronázatlan királya – Lábakat a kengyelbe, kutyákat a kennelbe! – Dózi nevű lovára pattanott, fogadásukra elébük vágtatott. Hosszú haját fújta a szél, Overdosenak farkáig ér. Kakon, Gesztelyen a piros-fehér-zöld karszalagos polgárvédelemtől kaphattunk útbaigazítást és programfüzetet. A nagy forgalmú 37-es útról ide érkezőket – Rimaszombatról, Moháról 7 tele autó és egy különjáratú busz jelezte előre jöttüket – a nyári öltözetű rend őrei irányították:
– Bárhol parkolhatnak, de csak ÉSZSZERŰEN. Az Ifjúság utcára behajtani tilos, kivételt képez a Miskolci TV, Duna TV és a CNN közvetítő járművei!
Az Ifjúság utca nem annyira Vidám Pávája soha nem látott ekkora tömeget. Trikolorban öltözött óvodások, kipirult és lebarnult arcú, a Madár, fiaihoz verset kívülről fújó iskolások, sápadt arcú művészek hada nézte aggódva a páva leengedett szárnyait. Talán melege lehet? Petőfi Ladával érkezett, Julcsival. Arany tömegközlekedési eszközzel, egy gurulós bőrönddel és egy szál gitárral. Már
előző nap estélyén elszavalták a Cserebogár, sárga cserebogár című nemzeti dalt. (Ez volt a 0. nap). A Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóházzal szembeni nyári laknak alkonyulatánál kaptak szállást. Meglepetés vendég – leginkább Tompának – a szőke hajú, lugasos Franciska, aki az utca közepén felállított színpadon, Gibson gitárjával és elragadó hangjával varázsolta el boldogsággal megtelt szívű közönséget. (A technikusoknak is gratula!) A másnap délutáni szavalatok után Mihállyal fog duettezni a Dalfüzérből. Attila üzent, hogy vonattal jött, de Miskolcot átaludta. 
– Küldjem a lovamat érted? – kérdezte Tibor, de ő nem ilyen lovat akart. Hidasnémetinél szállt le és két dinnyehéjon evez a Hernádon. Eszmélet-len döntés! (Korábban arról is szó volt, hogy a Tiszaiból hintón jön és felveszi Csokonait Gesztelyen, de hát…). 
A gesztelyi és hernádkaki Nemzeti Dohánybolton felirat fogadott. – A szivar elfogyott! – Ezek szerint Alexander is megérkezett. (Retteghetnek a töltött káposzták). Az egyik árus Ady kötetei közelében egy kazettás magnóból „Add ide a didit” bömbölt. A borosok standján feliratok: Ady csoda bora! Liszt Ferenc kedvence! Az egri bortermelők udvariasan visszaléptek. Nem akartak rivalizálni. A kézművesek egyike tompaszöget árult saját zacskójában, de nem volt benne semmi. Maga a zacskó volt a tompaszögű háromszög… A harmadik nap délelőtti programja, mise a Békéért, Boldogságért a Református Templomban, melyet Tompa Mihály kiváló improvizálásával celebrál. Megható pillanat lesz, amikor az oltár előtt Petőfi bocsánatot kér Tompától, (hogy nem küldött neki még egy sms-t se), és fordítva. Békítő Arany János. (Mindenkinek van miért bocsánatot kérni és kapni. Ez lesz az a pillanat, amikor a béke jegyében ezt bárki megteheti és könnyeivel könnyíthet magán. Nem lesz könnyű). Az író-olvasótalálkozó az iskola tornatermében, majd a focipályán lesz. Eredményfüggő; írók, vagy sírók…
A három triász találkozása végett Miskolcon, Kassán, Nyíregyházán az összes hotel teltházat jelentett. Tokajban, Sárospatakon, Egerben szintúgy. A programfüzetből kimaradt, (ami érthető is, hiszen Pege(nini) és Dankó Pista sem válaszolt a meghívásra), de híre ment, hogy az évezred legmegrázóbb záróeseményeként egy hatalmas dzsemszésön-jellegű este van kibontakozóban, melyen Kodály is zongorázik! Helyszín az iskola udvarán felállított nagy színpad. Sörsátrak a Hernád partján, a szenzoros szúnyogriasztós kapu után. A templom és az iskola előtti tereken, az Ifjúsági utca két végén, valamint a vendéglátóhelyeken kivetítők vannak felállítva, a település lelkes lakóinak, s a környékről idelátogatott érdeklődők örömére. Miért szomorú a szép szavakon és felemelő, művészi gondolatokon nevelkedett Vidám Páva? Nem rég a kezünkből szedegette a betűmagokat. Talán a cirill nyomja a begyét? Három nap alatt a kultúra, az ima hatására a világ is megváltozhat. Vagy ha nem, kihullhat az ékes farka tolla. A boldogság minden élőlénynek, érző lénynek jár. Harcolni kell érte szóval, tollal, karddal, egymásra figyeléssel, hálával, szeretettel.

Kelt: 2022. május 26-án, a fesztivál első napjának délutánján, de le kellett adom az anyagot, így a folytatást a kedves olvasókra bízom.

A gesztelyiek tervezték a ’48-as ütközet újra játszását, de senki nem jelentkezett labancnak…
Petőfit a Levi’s, Aranyt az Armany öltöztette, Tompa maradt a díszmagyar Attilánál.
A mobil WC-k kihelyezéséről az egri Legányi Kft. gondoskodott.

Fotózik, kiállításokat rendez, verset, dalszöveget ír, rajzol, zenél, olykor kísérleti színházat csinál, kiadványokat és videókat szerkeszt. Cégértervei Eger városképének kiegészítő elemei. Fotógrafikáit kiállította a budapesti Matricák című tárlaton, a debreceni Mail Art Kiállításon, a szerbiai Niš-ben, Gornji Milanovacon, a szekszárdi Digitális Grafikai Triennálén, a miskolci Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálén.